Ruim baan voor werk


Bedrijven en organisaties in Súdwest Fryslân staan te springen om talent. Jong, ouder, nieuw, herintredend...iedereen is hard nodig. Heb je nog geen diploma? Is het leven anders gelopen dan je wilde? Of zit je in een baan waarin je niet gelukkig bent? Dat is zonde. We willen zorgen dat zowel werkgevers als werknemers in onze gemeente volop de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. 


Súdwest set stappen! Het bestaande programma Werken gaat naar een 3.0- versie. Met onderwijsinstellingen organiseren we dat iedereen iets kan leren en een stap kan zetten. Zo werken we de mismatch op de arbeidsmarkt weg. Een gratis module, cursus of een hele opleiding...Vanuit je (dorps)huis en wijkcentrum kun je lessen volgen op jouw eigen tijd.

Krappe agenda, krappe beurs of geen zelfvertrouwen? Je wordt door de Kansencoach op weg geholpen zodat je jouw talenten kunt ontdekken. Iedereen is nodig. Dat kan ook in een basisbaan, waarmee we graag een start willen maken. 


De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven met voldoende stages en leer-werkplekken voor alle niveaus en leeftijden. Elke afdeling heeft gedurende het jaar minimaal 2 stage- en 2 werkervaringsplaatsen. Flexibele inhuur alleen nog maar bij 'ziek, piek en uniek'. 


Ondernemers uit Súdwest Fryslân gaan bij gelijke kwaliteit voor, door middel van slimme en lokale aanbestedingen. 


Startende ondernemers vanuit een uitkering, na school of tijdens een loondienstverband, worden ten volle gefaciliteerd. 


Geen verplichte sollicitatiebrieven, maar laagdrempelige kennismaking met beroepen en banen. Een kop koffie met iemand geeft zoveel meer energie en inspiratie. De gemeente zorgt samen met ondernemers voor meer informele momenten om kennis te maken. 


We zetten in op een actief mentorprogramma in onze gemeente. Samen met iemand is het zoveel gemakkelijker om te leren, stappen te zetten, een netwerk te organiseren en nieuwe avonturen aan te gaan. 

We blijven investeren in het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt: Praktijk in onderwijs en onderwijs in de praktijk is belangrijk om iedereen aan de slag te krijgen en te houden. 


Werknemers en ondernemers in nood weten de regelingen en mogelijkheden te vinden door een actieve rol vanuit de gemeente. Niet met ingewikkelde formulieren, maar een direct telefoonnummer en een Whatsapp-service. 


Stipepunten zijn standaard samenwerkingspartners van het gebiedsteam.